Kawa ziarnista i jej właściwości zdrowotne

Kawa ziarnista i jej właściwości zdrowotne

Kawa ziarnista najczęściej wybierane ma niesamowicie dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jej właściwości lecznicze znane były już w średniowieczu. Ziarna kawy są niezwykle cenione na całym świecie. Wykorzystywane są nie tylko do tworzenia z niej napojów, lecz również wykorzystywany jest przez zarówno przemysł farmaceutyczny, jak i kosmetyczny. Zawiera ona substancje, które opóźniają proces starzenia się naszego organizmu. Warto zapoznać się z jej właściwościami leczniczymi oraz wprowadzić ja na co dzień do naszej diety. 

Jak powstaje kawa?

Kawa pozyskiwana jest z czerwonych pestek owoców inaczej nazywanych wiecznie zielonych krzewów kawowca. Ziarna kawy uprawiane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej jak Afryka lub Ameryka Południową. To właśnie tam poznano ich dobroczynny wpływ na organizm ludzki oraz ich zastosowanie. Pestki owoców kawy w pierwszej kolejności są suszone oraz prażone, dzięki czemu przyjmują swój charakterystyczny brązowy kolor. Kawa jest również napojem parzonym z palonych oraz zmielonych ziaren kawowca. Zdecydowana większość, spożywanej na świecie kawy pochodzi z odmiany Robusta i Arabica. Ponad 70 procent produkcji kawy to Arabica, która ma niezwykle łagodny smak oraz jest niesamowicie aromatyczna. Z kolei Robusta pochodząca z Azji i Brazylii jest nieco gorzkawa, a także zawierająca ponad 50 procent więcej kofeiny. 

Czy kawa jest cennym źródłem kofeiny?

Kawa najbardziej znana jest z tego, że zawiera bardzo dużo kofeiny. Pierwszym zastosowaniem kawy jest pobudzenie naszego organizmu do działania. Dlatego najczęściej wykorzystywana jest jako napój, który podaje się go najczęściej na śniadanie. Łyk ciepłej, pysznej kawy, rozbudza nasz organizm i dodaje nam zastrzyku energii. Kofeina znalazła również zastosowanie w tabletkach przeciwbólowych i pobudzających. Kawa ziarnista polecana jest przez największych smakoszów kawy z całego świata. 

Share